Is focus het nieuwe toverwoord?

by

Is focus het nieuwe toverwoord?

by Jeroen

by Jeroen

Hoe vaak komt het voor dat je een mooi takenlijstje hebt voor je werkdag, maar dat er aan het eind van de dag weinig van is terechtgekomen? Calamiteiten, telefoontjes, mailtjes, collega’s aan je bureau, spoedjes, allerlei redenen waarom het niet gelukt is. Jammer natuurlijk, maar morgen is er weer een dag.

Mijn jongste zoon studeert. Toen hij startte met zijn studie worstelde hij met een probleem: hard studeren voor een tentamen en niet tevreden zijn met het resultaat. We bespraken dit en ik vroeg natuurlijk hoe dat kwam. Want ik ken hem als een gemotiveerde student die geen genoegen neemt met een zesje. Hij vertelde mij dat hij het lastig vond om langere tijd geconcentreerd te werken. Dat hij afgeleid werd door de berichten op zijn computer en telefoon, maar ook door zijn afdwalende gedachten.

Herkenbaar?

Wat is het verschil tussen de gemiddelde medewerker en mijn zoon? De medewerker komt er meestal wel mee weg als het afwerken van het to-dolijstje langer duurt. Wat vandaag niet lukt, kan vaak ook wel morgen. Maar mijn zoon kwam er niet mee weg als hij geen voldoende haalde voor zijn tentamen… Dus moest hij serieus op zoek naar een methode om efficiënter te studeren.

Wat hij heeft gedaan is het volgende. Allereerst alle notificaties op zijn apparaten uitzetten en apps sluiten die de aandacht kunnen trekken. Hij zet een wekker op twintig minuten en dwingt zichzelf dan om die tijd geconcentreerd te werken. Geen externe afleidingen meer, en ook de afleidingen ‘in zijn hoofd’ probeert hij buiten te sluiten.

En dat is best een uitdaging, want heb jij weleens een poging gedaan om je tien minuten helemaal te focussen op één onderwerp? Hoe pakte dat uit? Laat ik maar bekennen, ik vind het reuze lastig. Voordat ik er erg in heb, dwalen mijn gedachten af naar een uitdaging, een probleem, het weekend, een offerte, een mail, bedenk het. Mijn zoon hield vol. Sindsdien werkt hij twintig minuten aan één stuk, en neemt daarna een paar minuten pauze. In de loop van de tijd werd het steeds makkelijker om zich te concentreren. En de resultaten van zijn tentamens gingen met sprongen vooruit!

De moraal van dit verhaal? Als jij jouw doelen niet haalt komt dat misschien ook wel door te veel afleiding. Wanneer je je dat realiseert kun je dit gebruiken om gedisciplineerder aan de slag te gaan. Als die druk er niet zo is – want wat vandaag niet afkomt, kan ook morgen –, is de kans groter dat je je laat leiden door allerlei afleidingen, en dat je dit als normaal accepteert en er niets aan doet. Maar het kan dus ook anders; focus is een keuze.

Is het voorgaande herkenbaar voor jou of de medewerkers waar je verantwoordelijk voor bent? Ik heb meer ideeën voor je hoe je focus aan kan brengen in dat wat je doet, waardoor je veel productiever wordt en een plezieriger leven krijgt. Noteer je gegevens en we maken een afspraak.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top