3 Strategieën om Slim thuis te werken

by

3 Strategieën om Slim thuis te werken

by Jeroen

by Jeroen

Ik hoop dat het naar omstandigheden goed met je gaat. Dat je, als je in een onmisbaar beroep aan het werk bent, je dit kan volhouden en de waardering van je omgeving voelt. En als je thuis aan het werk bent, je lekker productief blijft. Dit artikel helpt je daar hopelijk bij.

Normaal gesproken aan het werk in een hectische kantooromgeving en nu opeens thuis aan het werk vanwege het Coronavirus? En lukt dat een beetje? Geen afleiding meer door pratende en bellende collega’s en een volle agenda met vergaderingen en afspraken. Maar misschien wel door onzekerheid over of je volgende week nog wel een baan of bedrijf hebt. Of door de continue stroom van berichten van collega’s over de gevolgen van de Coronacrisis. Of door doorlopend geklik in de tijdlijn van NU.nl, Facebook en LinkedIn. En Netflix is misschien ook wel heel verleidelijk…

Kortom, thuis werken kan de productiviteit verhogen. Maar dat is vanzelfsprekend. Je moet dat leren. Het is niet ingewikkeld, maar gaat ook niet vanzelf. Er zijn technieken die je kunnen helpen. Ik geef je 3 strategieën die je helpen je productiviteit te verhogen.

De eerste strategie is het toepassen van de Pomodoro techniek. Met deze techniek train je jouw concentratie. Pomodoro toepassen is eenvoudig. Schakel eerst echt al je elektronische afleiding uit. Zorg er dus voor dat je geen piepjes, bliepjes, trilletjes, brandende ledjes en pop-ups meer te zien krijgt. Niet op je computer en ook niet op je telefoon of tablet. Neem dan een Pomodorowekker zoals deze https://tomato-timer.com/ en stel deze in op bijvoorbeeld 10 minuten.

Probeer, als de wekker is gestart, zo geconcentreerd als mogelijk te werken. Let er vooral op dat je eigen gedachten je niet afleiden. Dit laatste zal blijken, is nog het lastigst. Neem na 10 minuten even 1 of 2 minuten een korte break. Sta op, loop rond, loop de trap op en af en neem een kop koffie/thee of glas water. Ga dan de volgende 10 minuten in. Herhaal dit net zo lang totdat je 10 minuten achter elkaar geconcentreerd kunt werken zonder afleiding. Maak er dan 11 minuten van en zo verder.

Als je op 20 tot 30 minuten zit is het voldoende. Je bent dan maximaal geconcentreerd aan het werk. Zorg wel voor voldoende pauzes tussendoor. Dat kan ook makkelijk want je productiviteit gaat met sprongen omhoog. En nog een groot bijkomend voordeel. Wanneer je straks weer terug op je normale werkplek bent zul je heel veel plezier beleven aan deze techniek. Het helpt je blijvend effectiever en efficiënter te werken.

Een leuke variant op de Pomodoro wekker is Forest – Stay Focused https://forestapp.cc/ Hoe beter gefocust je werkt hoe groter de bomen zullen groeien 🙂

De tweede strategie is erop gericht om je hoofd zo leeg mogelijk te maken. En zou je dus eigenlijk moeten doen voordat je gaat trainen met Pomodoro. Door je hoofd leeg te maken, creëer je ruimte voor nieuwe dingen. Het kan ook drukte, onrust en stress om werk wat nog niet af is, verminderen. Dit is wel een van de meest basale en effectieve timemanagementtechnieken die een enorm effect kan hebben. Gebruik deze techniek wanneer je stress krijgt van al het werk wat er nog ligt en je het overzicht kwijt raakt.

Hoe maak je jouw hoofd leeg? Door letterlijk alles wat er nog aan taken, taakjes, acties, to-do’s, losse eindjes, et cetera in zit, op te schrijven. Maakt niet uit waar je het op schrijft. Op papier, in je telefoon of computer, maar schrijf het op. Alles opschrijven alleen al zal je weer overzicht geven en de spanning verminderen. Zijn er taken bij die op of vóór een bepaalde datum af moeten zijn? Zorg er dan voor dat je een reminder krijgt. In Microsoft Outlook regel je dat met de module Taken.

De derde strategie is gericht op het ontwikkelen van een nieuwe routine. Om serieus aan de slag te gaan is het belangrijk om weer een routine te hebben. Zoals op tijd opstaan, je netjes aankleden en niet in je badjas rond blijven lopen. Maak je op, scheer je, kortom verzorg jezelf. Doe wat je normaal ook zou doen als je naar je werk gaat. En doe dit elke dag, het kan je helpen gedisciplineerd te werken en minder in de verleiding te komen nog even te gaan Netflixen of Nupuntenellen.

Zorg er ook voor dat er een duidelijke scheiding is tussen werk en privé. Maak voor jezelf maar ook voor je huisgenoten duidelijk wanneer je aan het werk bent en wanneer niet. Zorg voor ontspanning, pauzeer bijvoorbeeld minimaal een half uur tussen de middag. Liefst nog wat langer en ga dan even naar buiten. Deze extra tijd krijg je later op de dag terug in de vorm van gewonnen productiviteit . Pauzeer in ieder geval niet voor een beeldscherm als je daar de hele dag al achter zit. Want dat helpt je niet te ontspannen, ook niet als je door Facebook of WhatsApp scrollt…

Ik wil je graag helpen, met dit artikel maar ook met andere strategieën en tips. Mijn agenda is redelijk leeg geraakt door de nieuwe wereldsituatie. Ik stel graag en gratis mijn kennis en ervaring beschikbaar. Om je te helpen om te gaan met het werken thuis. Of je te helpen om te gaan met juist toegenomen werkdruk. Je kan een gratis telefonische of online afspraak met mij boeken via deze URL https://jeroen-engelaer.youcanbook.me/ Ik spreek je graag.

Met vriendelijke groet,
Jeroen Engelaer
Proficiency

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top