Ook last van onderkin(nen), rode, vage, donkere, onscherpe hoofden en slecht geluid tijdens het videobellen?

15 tips om slimmer te videobellen

by

Ook last van onderkin(nen), rode, vage, donkere, onscherpe hoofden en slecht geluid tijdens het videobellen?

15 tips om slimmer te videobellen

by Jeroen

by Jeroen

Ook last van onderkin(nen), rode, vage, donkere, onscherpe hoofden en slecht geluid tijdens het videobellen? Kan je met videobellen het verschil maken? Ja, dat kan, hier vijftien tips om effectiever te videobellen.

Ik vermoed zo maar dat jij de afgelopen maanden ook een volleerd videobeller bent geworden. Je kan inmiddels lezen en schrijven met Zoom of Teams of welke andere beeldbelapp je ook gebruikt. Zelf stoorde ik mij al een tijdje aan mijn donkere, wiebelige, onscherpe hoofd op het scherm. En die onderkin(nen) van mij, vreselijk! IJdelheid? Vast 🙂

Vooral bij het online netwerken en trainen vond ik mijn presentatie niet professioneel genoeg en ben op zoek gegaan naar verbeteringen. Nou, die heb ik zat gevonden, en deel ze graag met je. Want videobellen zal blijven, ook na corona, daar ben ik van overtuigd.

Vijftien tips: Zorg dat je rechtop zit en regelmatig recht in de camera kijkt. Dit zorgt voor meer verbinding met degene waarmee je spreekt. Al eens gedacht aan een zit-sta bureau? (staat nog op mijn wensenlijstje) Staan maakt een aanzienlijk actievere indruk. Én het is natuurlijk veel beter voor je lijf. Besteed aandacht aan je kleding, haar, make-up, zoals je dat offline ook zou doen.

Hoe is de positie van je webcam? Kijken we tegen je onderkin(nen) óf je (beginnend kalende) hoofd aan door de positionering van je camera? De webcam kan het beste op ooghoogte of iets hoger gepositioneerd zijn. Gebruik je de webcam van je laptop, overweeg een aparte webcam aan te schaffen.

Probeer in Zoom Speaker View in plaats van Gallery View eens uit. Vooral handig in grote gezelschappen. Degene die spreekt is dan beeldvullend in beeld. Je hebt aanzienlijk meer contact, het wordt daardoor makkelijker te focussen op de spreker. En het wordt voor de spreker interessant om de virtuele achtergrond te gebruiken voor aanvullende informatie. Denk ook eens aan een extra monitor, dit maakt de mogelijkheden met Zoom héél veel uitgebreider. Of gebruik een groen scherm als je van de halo rond je hoofd af wilt bij gebruik van een virtuele achtergrond.

Kijk of je de verlichting kan verbeteren, een extra lamp kan al veel uitmaken. Voor enkele tientjes zijn er videolampen te koop die een aanzienlijk verschil kunnen maken.

Hoe is je geluidskwaliteit? Essentieel dat je goed verstaanbaar bent toch? Als je de mic van je laptop gebruikt is de kwaliteit sterk afhankelijk van de kwaliteit van dit apparaat. Een externe mic geeft dan een grote verbetering. Een goede headset kan ook helpen.

En de beeldkwaliteit? Sterk afhankelijk van de lichtomstandigheden maar ook hier kan een investering in een webcam lonen. Als je een foto- of filmcamera hebt, kan je deze mogelijk ook gebruiken als webcam.

Je kan simpel de staat van je techniek checken door met Zoom of Teams een opname te maken. Start in je eentje een vergadering en neem deze vergadering op. Je ziet en hoort snel waar verbeteringen te behalen zijn.

Is je laptop of tablet misschien aan een update toe? En hoe is de snelheid van je internetverbinding? Als je beeld steeds stilstaat, schaduwen geeft of vertraagd is, kan iets meer snelheid op je netwerk enorm helpen.

Een scala aan mogelijkheden om je online presentatie te verbeteren. En kleine verbeteringen kunnen al een groot verschil maken. Goed voor je zichtbaarheid, (soms letterlijk), je betrouwbaarheid en dus ook goed voor je job of je bedrijf. Succes!

#lekkerleven #ondernemen #timemanagement #slimwerken #ict #teams #zoom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top